Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Waarom een missie voor mijn bedrijf?

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Een missie voor je organisatie of voor je privéleven. Niet iedereen is er even enthousiast over. Dat zit allemaal in m’n hoofd, hoor je dan wel eens. Een echte ondernemer heeft geen missie. Die volgt de actuele markt en zit niet vast aan een starre missie. Deel jij die mening?

Advies Erik:
Een missie helpt je om focus te kiezen. Het helpt je ook om goed na te denken over waar jouw organisatie het verschil maakt. In het boek “webhelden” van Suzan Eikelenstam komen meerdere succesvolle e-commerce ondernemers aan het woord. Eén ding hebben deze ondernemers gemeen: ze hebben een missie. Die missie laat steeds zien waarin zij anders zijn dan de rest. Het geeft niet alleen hen, maar ook hun medewerkers, richting in hetgeen zij doen. Eigenlijk geeft het een hoop duidelijkheid. En dat is zeker in een groeiende organisatie erg belangrijk. Zeker in online markten volgen de ontwikkelingen zich snel op. Een goede missie geeft richting, ook in veranderende markten. En door regelmatig naar je missie te kijken en deze aan te scherpen blijf je klaar voor de toekomst. Niks starre missie, maar een missie die jou leidt naar morgen.

Jouw zakelijke missie formuleren? Klik op de link om een eerste aanzet te maken voor een missie. Vaak is het slim om die missie ook met anderen te bespreken omdat het je helpt vanuit verschillende perspectieven naar woorden te kijken. Hoe specifiek jij ook denkt te zijn, een ander kan dit compleet anders interpreteren. Met een missie is het juist de bedoeling dat die slechts op 1 manier geïnterpreteerd kan worden. Uiteraard kan ik je daar bij helpen. Maar denk ook eens aan medewerkers of je partner. Hoe lezen zij hetgeen jij op papier hebt gezet. Sta open voor feedback, daar wordt het alleen maar beter van.

Het is duidelijk: ik ben sterk voorstander van het formuleren van een missie. Wat mij betreft is het de bepaling van je bestaansrecht. Nu en in de toekomst.

In mijn volgende blog ga ik in op een privé-missie.