Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Uitdaging voor de startende ondernemer II - uitbesteden

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Je werkt graag met startende ondernemers. Ondernemers die met passie en ambitie aan de slag gaan om dromen te bereiken. Vorige keer gaf je aan dat in je eentje overal verantwoordelijk voor zijn een grote uitdaging is (lees de vorige blog keuzes maken hier). Wat zijn andere grote uitdagingen voor de startende ondernemer?

Advies Erik:
Daar waar je in je eentje verantwoordelijk bent voor alle keuzes die gemaakt worden, ben je ook verantwoordelijk voor al het werk dat gedaan moet worden. Zeker als eenmansbedrijf ben je altijd aan de beurt. Hoe vaak hoor je ondernemers niet wanneer ze de boekhouding doen dat dat niet de reden is dat ze ondernemer geworden zijn. Helemaal te begrijpen. Er zijn onderdelen van het ondernemerschap waar je niet blij van wordt en toch moet het gebeuren. De stap die gezet moet worden om dan mensen in te huren die jou kunnen ondersteunen is een grote. Vaak heb je als startende ondernemer grote kostenposten en nog relatief weinig inkomsten. Je neigt er dan zelf naar om alles zelf te doen met als consequentie dat je soms je passie kwijt raakt. Of dat je je realiseert dat je meer tijd kwijt bent met niet leuke dingen dan met wel leuke dingen.
Ik adviseer vaak om te kijken naar de kosten en baten:
- Als je het uitbesteed, levert het dan meer op dan als je het zelf doet. Denk hierbij aan een accountant die veel meer uit jouw cijfers kan halen dan jij zelf kunt.
- Kun je in de tijd die je bespaart door uit te besteden meer geld verdienen? Denk hierbij aan je uurtarief: stel je vraagt 50 euro per uur voor de levering van jouw diensten en datgene wat je uitbesteed kost 40 euro per uur. Dan is het slim om uit te besteden. Je bent dan meer bezig met datgene wat je leuk vindt én de investering verdien je direct terug.
- Als een taak je dusdanig veel energie kost dat je er chagrijnig van wordt, dan heeft dat ook z’n effect op je overige werk. Besteed je het uit, dan heb je in ieder geval een leukere dag. En dat is ook wat waard.

Erik Verhagen is organisatieadviseur, trainer en coach. Hij werkt veel met (startende) ondernemers in het MKB. Hij wil mensen en bedrijven inspireren om zelf eigenaarschap te nemen om zo het uiterste uit het leven en de organisatie te halen.