Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Uitdaging voor de startende ondernemer I - keuzes maken

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Je werkt graag met startende ondernemers. Ondernemers die met passie en ambitie aan de slag gaan om dromen te bereiken. Wat zijn grote uitdagingen voor de startende ondernemer?

Advies Erik:
Bij startende ondernemers in het MKB is vaak een klein groepje mensen of, vaker nog, 1 iemand verantwoordelijk voor alle aspecten van een onderneming. Of het nu gaat om de inkoop, verkoop, marketing, IT, HR of financiën. Dat maakt het enerzijds makkelijk: je kunt als ondernemer zelf beslissen of je linksom wilt of rechtsom. Je hoeft van de keuzes die je maakt niemand te overtuigen dat het de beste keuze is (behalve je klant) en vaak komen de beste ideeën tot uitvoering.

Aan de andere kant maakt het dat ook moeilijk: je bent in je eentje verantwoordelijk voor alle keuzes die gemaakt worden. Terwijl je niet altijd alle keuzes wilt maken. Je hebt vaak niet overal verstand van of wilt niet eens overal verstand van hebben. Je staat er letterlijk in je eentje voor.

Het leuke van werken met startende ondernemers vind ik dan ook dat je samen met een ondernemer die 100% gelooft in zijn ideeën alles wat speelt op een rijtje kunt zetten. Overzicht creëren enerzijds, en anderzijds elementen toevoegen waar de ondernemer wellicht nog onvoldoende aan gedacht heeft. Al sparrende kom je samen tot verrassende uitkomsten of inzichten. De ondernemer staat er niet alleen voor en dat lucht vaak op.

En de energie die ik er zelf van krijg? Wat is er mooier dan mee aan de wieg te staan van vernieuwende, leuke ideeën die op de markt komen?

Erik Verhagen is organisatieadviseur, trainer en coach. Hij werkt veel met (startende) ondernemers in het MKB. Hij wil mensen en bedrijven inspireren om zelf eigenaarschap te nemen om zo het uiterste uit het leven en de organisatie te halen.

Starten