Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Uitdaging voor de startende ondernemer IV - missie

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Je weet wat je voor onderneming wilt oprichten. Je verwacht ook dat dit op een succesvolle manier kan. Er lijkt markt voor te zijn, je hebt iets gevonden wat onderscheidend is, wat jouw bedrijf anders maakt dan de rest. In grote lijnen weet je wat je wilt doen. En nu?

Advies Erik:
Hoewel het lijkt alsof je de eerste stap hebt gezet, ben je eigenlijk nog maar net begonnen. Voordat je echt aan de slag gaat is het belangrijk om te starten met richten: beschrijf je missie en visie. Ik zie dit als de échte eerste stap. Wat wil je bereiken met je onderneming? Belangrijk hierbij is dat je als je je missie en visie leest, je hier ook daadwerkelijk blij van wordt. Want als startende ondernemer is het hard werken om je ambities waar te maken. En wat voor zin heeft het om een bedrijf te starten waar je zelf niet blij van wordt. Uiteindelijk zou één van je doelstellingen moeten zijn dat jij datgene doet wat je leuk vindt.

Tips voor het formuleren van een missie vind je op mijn website. Volg hiervoor de link. Hulp nodig bij het formuleren of aanscherpen van je missie? Laat het me dan weten via erik@boomconsult.com.

Zorg er in ieder geval voor dat je missie kort en scherp is. Als je je bedrijfsvisie moet omschrijven in een boekwerk van 50 pagina’s, dan kun je er vanuit gaan dat jouw klanten jouw bedrijfsfilosofie zo meteen niet 1, 2, 3 gaan snappen. En dat is wel belangrijk om je bedrijf succesvol te maken.

Je missie en visie zorgen voor de basis van je bedrijf maar daarmee zijn ze nog niet in beton gegoten. Het blijven aanscherpen van missie en visie is erg belangrijk om ook in de toekomst relevant te blijven. Ben je je missie en visie iedere week aan het veranderen? Dan is je missie en visie nog niet voldoende scherp. Besteed hier aandacht aan. Het helpt je bij de volgende stappen in het opzetten van je bedrijf. Meer daarover in een volgende blog.

Erik Verhagen is organisatieadviseur, trainer en coach. Hij werkt veel met (startende) ondernemers in het MKB. Hij wil mensen en bedrijven inspireren om zelf eigenaarschap te nemen om zo het uiterste uit het leven en de organisatie te halen.