Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Uitdaging voor de startende ondernemer III - inzicht

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
“En dan begin ik voor mezelf.” Je hoort het mensen soms zeggen. Zonder zich te realiseren wat het inhoudt om voor jezelf te beginnen. Totaal geen inzicht in wat je te wachten staat, zonder overzicht wat je allemaal moet regelen. Wel met een optimistisch gevoel dat hun idee goud waard is.

Advies Erik:
Het is mooi om in ieder geval met enthousiasme en een goed gevoel te beginnen. Dat is een goede basis. Maar voordat je echt van start gaat is het belangrijk om inzicht te hebben in een aantal zaken. Het is slim om deze vast te leggen in een businessplan (ondernemingsplan). Dit plan kun je uiteindelijk ook gebruiken om je bank (of iemand anders) te overtuigen in jou te investeren, maar gebruik het in eerste instantie voor jezelf. Om voor jezelf duidelijk inzicht te krijgen wat nu exact je idee is en hoe dit idee succesvol gemaakt kan worden. Dit plan is een soort van trechter, die steeds gedetailleerder wordt.

Het is belangrijk om na te denken wat voor onderneming je gaat oprichten. En of dit idee levensvatbaar is. Beantwoord vragen zoals:

Wat ga je precies leveren of verkopen? Dat klinkt nogal vanzelfsprekend, maar je wilt niet weten hoeveel bedrijven er zijn die ook weer over de kop zijn gegaan omdat er niet nagedacht is over wat de onderneming nu precies doet (alles!) en wat de onderneming anders maakt dan die van de concurrent (niks!).

Je betreedt een voor jou nieuwe markt, waarom zou een klant voor jou kiezen? Wat is jouw Unique Selling Point (USP)? Inzicht hebben in wie je concurrenten zijn, is dan natuurlijk super belangrijk. Denk bij het vaststellen van jouw USP niet alleen vanuit je eigen koker maar juist vanuit de koker van jouw potentiële klant. Wat jij onderscheidend vindt, hoeft voor de ander totaal niet relevant te zijn.

Heeft jouw bedrijf over een aantal jaren nog wel relevantie? Als Google met zelfrijdende auto’s komt, hoe nodig is dan een rij-instructeur over tien jaar?

Hoe ga je deze dienst of product vermarkten zodat het meer geld oplevert dan het kost? Inzicht hebben in de kostprijs en een idee hebben over het potentieel aan klanten is dan belangrijk. Op dit moment kun je nog met een grove inschatting vooruit. In het vervolg van het invullen van de trechter zul je dit gedetailleerder moeten gaan uitwerken.

Stap 1 al iets meer werk dan je gedacht had? We zijn pas net begonnen :-) . In de volgende blog beschrijf ik de volgende stap.

Erik Verhagen is organisatieadviseur, trainer en coach. Hij werkt veel met (startende) ondernemers in het MKB. Hij wil mensen en bedrijven inspireren om zelf eigenaarschap te nemen om zo het uiterste uit het leven en de organisatie te halen.