Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Netwerken

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Je netwerk is erg belangrijk als ondernemer. Via via word je op de hoogte gebracht van ontwikkelingen waar je op in kunt spelen. Of via via word je gevonden. Maar niet iedereen vindt dit altijd even leuk. De ene netwerkbijeenkomst is nog niet afgelopen of de volgende staat al op het programma. Hoe ga je hier mee om?

Advies Erik:
Mijn netwerk is erg belangrijk voor me. Ik kan uit mijn netwerk contacten aanhalen voor mijn eigen activiteiten, maar ik kan ook anderen helpen omdat ik vaak wel weet wie in mijn netwerk een geschikte persoon zou zijn om mijn gesprekspartner naar een hoger niveau te brengen. Zo creëer ik win-win.

Maar dat is iets anders dan netwerkbijeenkomsten. Stiekem ben ik er een beetje allergisch voor. Omdat de authenticiteit ver te zoeken is. Ik stond een keer op een netwerkbijeenkomst, komt er een vrouw naar mij toe en binnen 3 minuten zegt ze: “wat kunnen wij voor elkaar betekenen. (lees: heb jij business voor mij)” Uhm? Wie ben jij? Wat doe jij? En aangezien we nog niet verder zijn gekomen dan het bespreken van het weer, zie ik ook niet direct of jij een geschikt persoon bent om mee samen te werken. Sterker nog, als jij zo snel op zoek bent naar omzet, dan vrees ik dat er voor ons geen samenwerking in het verschiet ligt.

Zo’n netwerkbijeenkomst is natuurlijk heel praktisch. Je weet allebei waarom je daar bent. Maar vaak zie je dat mensen daar vooral business komen halen. Dat is natuurlijk prima als je jezelf er in herkent. Er is geen goed of fout in die zin. In mijn beleving moet dat wat je doet passen, moet het authentiek zijn en niet namaak. Volgens mij moet je je dat eerst afvragen.

En je ziet dat als je, vanuit je zelf, oprecht en eerlijk, iemand helpt, iets geeft of iemand verder helpt zonder er direct iets voor terug te vragen, dat zich dat (op een later moment) bijna altijd terugbetaalt, in welke vorm dan ook. Het principe van wederkerigheid noem je dat.