Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Hoe houd ik focus?

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Missie, visie, doelstellingen. Heb je eindelijk je doelstellingen geformuleerd, moet je ze ook nog uitvoeren. Nu begint het zware werk eigenlijk pas. Menig to do lijstje sneuvelt. Je hebt wel van alles gedaan, maar net niet wat je had moeten doen. En zo bereik je nog niet wat je zo graag wilt. Heb je tips hoe je focus kunt houden?

Advies Erik:
Stap 1 is al gezet, je hebt focus bepaald. Nu nog focus houden! En inderdaad, dat valt niet altijd mee. Wie kent het niet: de hele dag op het werk geweest en aan het einde van de dag tot de conclusie komen dat je wel heel veel hebt gedaan maar niet datgene wat je had moeten doen of dat je zelfs je afvraagt: wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Menig timemanagementcursus is hiervoor ontwikkeld. En niet zonder reden. Maar timemanagement gaat vaak wat te kort door de bocht. Er wordt eigenlijk niet stil gestaan bij dat wat écht belangrijk is. En dan niet zozeer in je baan, maar in je totale leven. En daar gaat het nou net om: daar waar jij blij van wordt als mens, dat zou centraal moeten staan.

In Time management worden er dan meestal 2 “assen” bij gehaald: de ene as bestaat uit dingen die Urgent zijn of niet Urgent. De andere as bestaat uit dingen die Belangrijk zijn of niet Belangrijk. Om veel theorie te besparen: ga kijken naar dingen die wél belangrijk zijn, maar (nog) niet urgent en ga kritisch kijken naar datgene wat niet belangrijk is en niet urgent en wat wel urgent is (in de ogen van anderen vaak!) en niet belangrijk. Dan vergoot je je bewustzijn en ga je op die manier beter met je tijd om én ga je dus meer aan de slag met de belangrijke dingen.

Hieronder enkele tips om focus te houden:
  1. Bepaal prioriteiten: Wat is urgent vs niet urgent? Wat is belangrijk vs niet belangrijk? Ga eens na waar je blij van wordt en wat de dingen zijn die je energie kosten. Als je hier (een paar dagen of zelfs een paar weken) naar kijkt, wordt het voor jezelf duidelijker wat er voor jou echt toe doet en wat niet of minder.
  2. Durf keuzes te maken. Je gaat dus ook dingen niet doen. Wees daar ook duidelijk over. Anders blijven deze punten stiekem toch in je hoofd zweven. En dat vertroebelt je focus.
  3. Maak een actielijst. Bekijk deze lijst iedere week en vier je successen.
  4. Geef jezelf de ruimte om niet meteen boos te zijn als je niet alles hebt gehaald van je actielijst of dat je je toch hebt laten verleiden om voor een makkelijke klus te gaan die even tussendoor kwam.
Soms is het erg prettig om een stok achter de deur te hebben. Een collega, een mede-ondernemer, waar je bijvoorbeeld 1 keer in de week (of vaker indien nodig) mee doorneemt wat je vorderingen zijn en waar je tegen aanloopt. Zodat je weer verder kunt. Een huddle is daar een heel goed voorbeeld van. Daarbij ga je structureel met elkaar in gesprek.
Zorg ervoor dat je:
  • Een vast moment gebruikt (vast = vast, dus niet 5 minuten later of eerder)
  • Een vaste maximale duur gebruikt (die je niet op hoeft te maken. Je mag gewoon eerder ophouden als iedereen gezegd heeft wat hij wilde zeggen. Zo bespaar je ook veel tijd).
  • Voorbereid bent (niet het gesprek ingaan zonder te weten wat je gaat zeggen. Jouw tijd is kostbaar maar die van de ander ook)
  • Je beperkt tot het benoemen van prioriteiten (anders duurt een huddle heel lang en schiet je je doel voorbij)
Meer focus nodig? Mail naar erik@boomconsult.com