Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Dromen realiseren

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Het einde van het jaar is traditioneel een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en daarna ook snel weer vooruit te kijken naar het volgende jaar. Erik, hoe kijk je naar afgelopen jaar? En naar het komende jaar?

Erik:
Het is denk ik goed om bewust te zijn van de dingen waar je mee bezig bent. Ik maak aan het begin van het jaar altijd een lijst met dingen die ik wil realiseren op basis van mijn geformuleerde missie, op vier gebieden; to live, to love, to learn en to leave a legacy. De doelstellingen die ik daarbij opschrijf, monitor ik gedurende het jaar. Ik kijk dan of ik nog bezig met de dingen waarmee ik bezig wil zijn en op koers lig. Gedurende het jaar wijzigt daar ook wel eens iets in omdat het leven anders gaat dan je verwacht en je ontdekt dat er andere zaken zijn die je wilt oppakken. Of wil laten vallen, dat kan natuurlijk ook. Het is een praktisch document om richting te geven aan het jaar. Tegelijkertijd is het ook handig dat het flexibel blijft: dan is er altijd ruimte om ook de teugels te laten vieren op momenten dat je dat wilt.

Als ik terugkijk op 2014, ben ik trots. Veel van de doelstellingen die ik voor mezelf had, heb ik gehaald. Ik ben bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling (to learn) door cursussen en trainingen te volgen, zoals verbaal meesterschap en een workshop stand-up comedy (één van de beloningen waren hierbij de reacties op mijn eindpresentatie vorige week). Ik heb geprobeerd om gezond te leven, door te sporten, door meer biologisch te eten (to live). Ik ben bezig geweest met het schrijven van m’n boek, dat volgend jaar uitgebracht gaat worden en ik heb dit jaar weer bomen kunnen planten (to leave a legacy). Daarnaast heb ik mooie momenten gecreëerd met m’n gezin, familie en vrienden (to love). De doelstellingen van afgelopen jaar komen gedeeltelijk terug komend jaar: het boek verdient komend jaar de nodige aandacht. Ook punten waar ik onvoldoende in geslaagd ben (ik wil namelijk nog gezonder gaan leven) komen volgend jaar terug op mijn agenda.

Het mooie van de lijst is dat ik dingen waarmaak, dromen realiseer. Door focus te kiezen, kom ik steeds weer verder. Dat geeft energie en motivatie. Ik heb dan ook veel zin in 2015!


Hulp nodig om jouw persoonlijke doelenlijst te maken voor 2015?