Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

De vrijheid om te kiezen

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Soms overkomen dingen je. Dan hoor je mensen zeggen: daar kan ik toch niks aan doen. En in de basis is dat ook zo. Maar hoe je er vervolgens mee om gaat, dat ligt wel in je eigen invloedssfeer. In jouw boek, dat deze zomer uitkomt, noem je dat “de vrijheid om te kiezen”. Kun je daar iets meer over vertellen?

Advies Erik:
Elke dag krijg je als mens duizenden prikkels op je af, vele stimuli: beelden, gedachten, keuzes die je mag maken. De keuze die je maakt is je respons, de uitkomst van je stimulus. Tussen deze stimulus en de respons die erop volgt zit ruimte: ruimte om te kiezen. Je bewustzijn. Je vrije wil. Jouw creatief voorstellingsvermogen en je geweten. Je mag dus kiezen. Je hebt tussen dat wat binnen komt en wat je ermee doet de keuze. Dat is toch prachtig? In ieder mens zit dit systeem. Bij de ene is hij wat meer ontwikkeld dan bij de ander en soms wordt het lastiger gemaakt omdat je het land of het continent waar je geboren bent niet mee hebt (om het maar op zijn zachtst te zeggen). Het is makkelijk om te zeggen: ik stop met mijn baan. Maar als je daardoor geen eten meer kunt kopen voor je gezin heb je toch een probleem. Natuurlijk is dat waar. Om twee uitgesproken namen te noemen van helden die in een armoedige situatie zaten en die het toch geschopt hebben tot internationale held: Nelson Mandela en Mahatma Ghandi. Jij, als lezer van deze blog, woont in Nederland, één van de rijkste landen ter wereld, je hebt een goed paar hersenen, je hebt ambitie, bent gezond: ga zo maar door. Als jij in die luxe zit, dan is dat voor jou toch veel makkelijker dan iemand in Afrika of India?

Is het zo makkelijk? Ja. Wat vaak “het probleem“ is, is dat mensen veel gaan vergelijken met anderen, competitie gaan voeren, anderen gaan bekritiseren, afgunst vertonen, kwaad spreken over een ander. Dan is het makkelijk om te verklaren dat jij dat huis niet hebt of die droombaan en die ander wel. Wat je dan feitelijk doet is een ánder de schuld geven van jóuw eigen tekortkomingen of frustraties. Dat slaat eigenlijk nergens op, toch?

Het advies van Erik lees je terug in zijn boek dat deze zomer verschijnt. Houd Facebook in de gaten voor alle laatste informatie over het verschijnen van het boek.