Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Daar kan ik toch niks aan doen?

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Eerder vertelde je al over de vrijheid om te kiezen. Hoe je zelf verantwoordelijk bent voor bepaalde uitkomsten in je leven. Maar je kunt toch niet overal iets aan doen?

Advies Erik:
Nee, dat klopt. Niet alles ligt in je eigen invloedssfeer. Er zijn ook invloeden waar jij niets aan kunt doen. Het weer, de economie, het gedrag van een ander, oorlog. Op je eigen gedrag en gedachten: daar heb je wél invloed op. Steven Covey spreekt over de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed.

Als je in een situatie zit die je veel energie kost, kun je nadenken in welke van de twee cirkels deze zich bevindt. Kun jij daar wel of niet iets aan doen? Kun je er zelf niets aan doen, dan ligt het in de circkel van betrokkenheid, kun je er wel wat aan doen, dan zit het in de cirkel van invloed.

Een situatie die je hier makkelijk als voorbeeld kunt nemen is de balans tussen werk en privé. Veel mensen zijn druk met werk. Maar als ze thuis komen is er nog een huishouden dat wacht. Nou kun je denken: dat pakt mijn partner wel op, dat verwacht ik in ieder geval, want: “je bent al de hele dag zo druk geweest”, maar ook je partner is druk met het werk en allerlei activiteiten. Om nu de verwachting bij je partner neer te leggen en dan te denken dat alles opgelost wordt: dat is dus niet reëel: je gaat dan uit van de cirkel van betrokkenheid en niet van je eigen cirkel van invloed. Je hebt namelijk geen invloed op je partner: dat wil zeggen: je kunt hem/haar niet veranderen. Dat kun je alleen zelf doen. Dus: wat kan/ ga JIJ er zelf aan doen om het huishouden op orde te krijgen?

Hiervoor zijn allerlei manieren:
- Of je gaat zelf wat meer thuis doen en probeert dan op het werk een wat betere balans te krijgen zodat je meer energie hebt om thuis wat te doen
- En/of je gaat met je partner afstemmen wie wat thuis doet (betere verdeling)
- En/of je gaat kijken of het de moeite is om jullie te laten ondersteunen door een poetshulp, ramenwasser, tuinman: noem maar op.

Door je bewust te zijn wat jouw invloed kan zijn op een situatie kom je meer in je kracht te staan. Vaak leer je dat je op meer situaties invloed hebt dan je vooraf dacht. Het maakt je een sterker mens.

Erik Verhagen is organisatieadviseur, trainer en coach. Hij werkt veel met (startende) ondernemers in het MKB. Hij wil mensen inspireren om zelf eigenaarschap te nemen om zo het uiterste uit het leven te halen.