Boom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom ConsultBoom Consult

Authentieke klantgerichtheid

Yvonne, getrouwd met Erik, komt dagelijks in situaties waarbij ze zich afvraagt hoe Erik hier tegenaan kijkt.

Yvonne:
Klantgericht. Wie is het tegenwoordig niet? Veel bedrijven roepen dat zij de klant centraal zetten. Maar veel meer dan een leeg begrip is het dan niet. Nee, tegenwoordig moet je klantgericht zijn én authentiek. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat je hier echt inhoud aan geeft zodat het geen containerbegrippen worden die bedrijven alleen maar roepen om met hun tijd mee te gaan?

Advies Erik:
Als je authentiek opzoekt in de Van Dale dan geeft het woordenboek het volgende resultaat:

au•then•tiek (bijvoeglijk naamwoord) 1. betrouwbaar, geloofwaardig; echt

En dat is meteen het antwoord hoe je authentiek invulling kunt geven aan klantgerichtheid. Door na te denken hoe je jouw klant het beste kunt helpen. Wees oprecht geïnteresseerd in wat jouw klant beweegt. Zet dus niet jouw commercieel belang voorop, maar het belang van de klant. Jos Burgers legt dit erg mooi uit in zijn boek “gek op gaten”: een klant is niet op zoek naar een boormachine maar naar een muur waar een gat in zit. Als je weet wat jouw klant beweegt, dan kun je daar beter op inspelen en dat levert uiteindelijk weer meer op (ja, daar komt jouw eigen belang om de hoek kijken).

Oprecht geïnteresseerd zijn in je klant kun je, zoals het woord “oprecht” al aangeeft, niet faken. Het is moeilijk om jouw medewerkers te dwingen om “authentiek klantgericht” te zijn. Vind je dit dus echt belangrijk, dan zou dit terug moeten komen in de missie van je bedrijf. Het moet in je wortels gaan zitten. Vanuit daar bepaal je namelijk ook welk type mens je aanneemt in jouw bedrijf (richten – inrichten – verrichten). En zo is klantgerichtheid niet iets wat je even roept. Tenminste niet als jouw bedrijf authentiek is.

Vraag jij je af of jouw bedrijf authentiek is?